Vogeloverlast

Vogels kunnen voor een groot scala aan problemen zorgen. Hun aanwezigheid kan er voor zorgen dat gebouwen, goederen en producten ernstig verontreinigd raken door de uitwerpselen. Naast verontreiniging schaadt het ook de gezondheid van de mens. De aanwezigheid van vogels kan zo veel lawaai met zich mee brengen dat u er dag en nacht door gestoord wordt met alle gevolgen van dien. Als er een vogel broed op uw (geplande) bouw- of festiviteitsterrein kunnen uw plannen verzet worden totdat de vogel is uitgebroed. Dit kan ontzettend vervelend zijn en veel geld kosten.  Verder verslepen vogels veel troep van plek naar plek, vertrappen ze akkers waardoor de bodem dicht slibt en complete weilanden geen water meer kunnen afvoeren naar de bodem en vol komen te staan met water. Veel vogels zijn planten eters en komen massaal op uw gewas af om zich te voeden.

Ecologische en diervriendelijke oplossingen

Wij hebben een breed assortiment om vogels te weren te verjagen of weg te vangen en leveren branche gerichte-, innovatieve oplossingen.  Ook kunnen wij de vogeloverlast beperken door de inzet van onze getrainde jachtvogels.  Met de inzet van onze valkeniers biedt ARTAVIS uw bedrijf een ecologische en maatschappelijke verantwoorde manier voor het beperken van vogeloverlast.  

Heeft u vogeloverlast vul dan het contact formulier in of neem telefonisch contact op voor een passende oplossing.
 

De stadsduif (Columba livia)

Stadsduiven kunnen in steden hoge populatiedichtheden bereiken, broeden het gehele jaar door en kiezen zelf hun partner. Stadsduiven foerageren en broeden wereldwijd in steden. In steden is veel voedsel voor ze en er zijn rotsige broed- en schuilplaatsen. De uitwerpselen van stadsduiven kunnen zorgen voor overlast, schade aan gebouwen, onhygiënische situaties en gezondheidsrisico's voor mensen. De stadsduif wordt soms wel "gevleugelde" of "vliegende" rat genoemd.

De houtduif (Columba palumbus)

De houtduif die in Nederland thuishoort, is blauwgrijs met vaak een lichtroze borst. Opvallend aan deze duif zijn de witte vlekken aan de zijkant van de hals, de witte band over de vleugel en het zwarte uiteinde van de staart. Het voedsel van deze duif bestaat onder andere uit kool, klaver, nootjes, peulvruchten, granen, slakjes, maden en poppen.

De zwarte kraai (Corvus corone)

De zwarte kraai is helemaal zwart. Hij lijkt veel op de roek, maar zijn snavel is iets breder en stomper en heeft geen kale mondhoek. De zwarte kraai vliegt wat lomper en is veelal in kleine groepen te vinden. De roek is veel massaler te vinden. De zwarte kraai leeft van zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Ze eten jong klein wild, jonge weidevogels, eieren en soms zijn pasgeboren lammetjes ook het slachtoffer van zwarte kraaien. Ook zijn ze vaak te vinden op vuilnisbelten en bij maiskuilen. 

De kauw (Corvus monedula)

De kauw is zwart met licht grijs en is aanzienlijk kleiner dan de zwarte kraai. Zijn lichte ogen vallen erg op. Als het kan vormen kauwen gigantische kolonies met alle gevolgen van dien. Hun voedsel is voornamelijk plantaardig. Zij zoeken onder andere naar peulvruchten, mais en graan.

De spreeuw (Sturnus vulgaris)

Het verenkleed is glanzend zwart met, vooral in de zon, een weerschijn van bronsgroen (kop en achterhoofd) en verschillende variaties purper. In de winter is het verenkleed duidelijker gespikkeld dan in de zomer. Behalve voor kenners is er eigenlijk nauwelijks onderscheid te maken tussen het mannetje en het vrouwtje. Spreeuwen zijn vaak te zien in zwermen die kunnen oplopen tot 100.000 individuen. 

De zilvermeeuw (Larus argentatus)

Meeuwen zijn zeevogels uit de familie Laridae en de orde steltloperachtigen (Charadriiformes). Er zijn 102 soorten benoemd. Het zijn over het algemeen middelgrote tot vrij grote vogels, meestal grijs of wit, vaak met zwarte tekeningen op kop en snavel. Ze hebben een typische schelle, krijsende roep. De snavel is stevig en vrij lang, de poten zijn voorzien van zwemvliezen.

De stormmeeuw (Larus canus)

Er is enige gelijkenis met de zilvermeeuw, maar dan met geelgroene poten en een groenachtige snavel die bovendien iets slanker en spitser is dan de snavel van de zilvermeeuw. Verder is de kop ronder dan die van een zilvermeeuw en heeft het oog een donkere iris, daardoor lijkt de stormmeeuw "vriendelijker" dan de zilvermeeuw met zijn lichtgele iris ("gemene ogen"). Bovendien is de stormmeeuw met zijn 38 tot 44 cm lengte gemiddeld bijna 20 cm kleiner dan de zilvermeeuw. Het voedsel van de stormmeeuw bestaat uit insecten, wormen, muizen, vissen, eieren, jonge vogels en afval.

De kokmeeuw (Chroicocephalus ridibundus)

Zijn snavel en poten zijn diep, donkerrood, kop en keel zijn donker chocoladebruin, vandaar soms ook de naam "kapmeeuw". Ze hebben een smalle, witte oogring. Vanaf de hals verandert de kleur in wit. Die kleur loopt door in de onderdelen en de staart. Mantel en vleugel dek veren zijn zilvergrijs. Zijn slagpennen zijn ook wit, met een zwarte punt. In de winter is de onderkant van de vleugel donkerder. Voor de rest is deze meeuw geheel wit. In de winter wordt zelfs zijn kop wit, op een paar donkere plekjes in de oor streek en voor het oog na. Qua voedsel is de kokmeeuw niet kieskeurig. Het zijn echte alleseters en eten van alles van slakken, visjes tot aan afval toe.

De kleine mantelmeeuw (Larus fuscus)

Deze 53 cm lange vogel heeft een leigrijze mantel, in tegenstelling tot de zilvermeeuw die lichtgrijs is. Verder heeft hij een gele snavel en gele poten, in tegenstelling tot grote mantelmeeuw die roze poten heeft. De kleine mantelmeeuw leeft van (zee-)vis, en zwemkrabben, maar ook op het land worden veel zoogdieren, insecten, en zelfs afval gegeten.

De wilde eend (Anas platyrhynchos)

De wilde eend is de meest voorkomende eend in Nederland. De woerd (mannetje) is te herkennen aan de glanzende groene kop met witte halsband en gele snavel. Het eendje (vrouwtje) heeft een bruine schudkleur. De wilde eend eet plantaardig voedsel zoals waterplanten, gras, eendenkroos, knolletjes van aardappelen, eikels, peulvruchten en granen. Verder eten ze nog dierlijk voedsel zoals insecten, wormen, slakken en kreeftjes.

De smient (Mareca penelope)

De mannetjes zijn te herkennen aan hun oranjerode kop met een geel voorhoofd. Onder de kop is een gedeelte zalmroze en naar achter de grijze onderdelen. Het achterste gedeelte is zwart. Smienten hebben een relatief korte, grijze snavel. Vrouwtjes zijn minder getekend dan mannetjes en zijn grotendeels bruin. Ze foerageren op grasland met duizenden tegelijk. Ze eten voornamelijk gras, groene planten en waterplanten.

De nijlgans (Alopochen aegyptiaca)

De nijlgans is een grote gansachtige eend. Hij is herkenbaar door zijn roodbruin tot grijsachtig verenkleed met bruine oog vlek. De korte snavel en vrij lange poten zijn roze. Het mannetje en het vrouwtje hebben de zelfde kleuren en staan bekend om hun agressieve gedrag tegen soortgenoten, andere vogels, dieren en mensen. Hun voedsel bestaat uit grassen, granen, zaden en aardappelen.

De grauwe gans (Anser anser)

De grauwe gans is te herkennen aan zijn stevige oranje snavel en roze poten. Deze ganzen kunnen in grote aantallen voorkomen, soms tot wel 20.000. In Nederland neemt de populatie van grauwe gans steeds meer toe. Overdag zijn ze in grote groepen uit op voedsel wat alleen plantaardig is. Voorbeelden daarvan zijn wintergraan, gras, bietenkoppen, en riet.

De brandgans (Branta leucopsis)

De brandgans is te herkennen aan zijn zwarte hals, grijswitte buik, witte kop, en zwart witte rug. Een keffend geluid is herkenbaar voor een groep brandganzen. Het aantal brandganzen kunnen in het hoogseizoen flink oplopen. Hun voedsel zoeken zij op kwelders, cultuur grasland en op akkerbouw gebieden.

De Canadese gans (Branta canadensis)

De Canadese gans is veel groter dan de meeste ganzen. Hij is te herkennen aan zijn lange zwarte hals met witte keel- en kop vlekken. Verder is de Canadese gans lichtbruin. Er zijn veel verschillende Canadese ganzen maar in Nederland hebben we meestal te maken met de Grote Canadese gans. De gans is meestal te vinden op graslanden en kunnen voor veel schade zorgen.

Please reload

Heeft u een opdracht, vraag of opmerking voor ons?

Neem dan gerust contact met ons op

E-mail: info@artavis.nl

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White LinkedIn Icon
  • White Instagram Icon
  • whatsapp

Copyright © 2019 Artavis

Hoofdkantoor

Artavis B.V.

Bareveld 9

9363 VP  Marum

Netherlands

KvK: 54603242

BTW: NL851368013 B01

Tel: 0800-0425 (Gratis)

Mob. +31636089067

Kantoortijden:

Ma - Vrij 09:00 - 18:00

Nieuws

Blog

Nieuws

Video's

Innovatiecentrum